Julkaistu: 21.01.2025

Aila 82v

Oma- tai vuokra-asunto, Uusimaa


Omannäköinen arki 

Arkipäivän kulku vaihtelee vuodenajan mukaan. Kävin eilen aamulla tapaamassa toista Marttaa, sitten digikurssille seniorikeskuksessa, sitten entisen työpaikan puurojuhlaan, sitten vielä Marttojen iltaan. Olen ollut pitkään aktiivisesti mukana Marttatoiminnassa. Olin illalla kahdeksalta kotona. Päivät vaihtelevat paljon. Vakiharrastuksiani on Marttakerhon veto seniorikeskuksessa joka toinen viikko sekä Marttailta jäsenille joka toinen viikko. Käyn myös liikuntaryhmässä miehen kanssa viikoittain ja uimassa kerran viikossa tässä lähellä.

Miehen kunto on viimeisen vuoden aikana ollut huono koronasairastumisen vuoksi. Hän pääsee vielä liikkumaan, vaikka ikääkin on, ja kunto on parantunut viime aikoina – on käynyt jo uimassakin. Huomasin keväällä itselläni masennusta, koska mies on ollut vakavasti sairaana. Keskustelin asioista entisestä järjestötoiminnasta tuttujen tukihenkilöiden kanssa ja se helpotti. Korona vaikeutti elämää paljon, pahin vaihe oli loka-marraskuussa 2021, jolloin mies oli todella kipeä.

Arki on hyvää ja omanlaista, vaikka muisti on huonontunut. Lähimuistini on huonompi kuin ennen, asiat pysyvät kyllä mielessä vielä, vaikka nimet hukkuvat. Kuluneet polvet rajoittavat liikkumista, kävely on hitaampaa kuin ennen. Puolison sairastuminen huolettaa, meillä on työnjako, jossa molemmilla on omat hoidettavat asiat, ja jos toista ei olisikaan niin mitäs sitten? Lapsilla on omat perheet ja kiireet, ei heitä voi aina vaivata.

Koti

Meillä on toistasataa neliötä nyt miehen kanssa, 4h+k. Kaksi poikaa asuvat jo omien perheiden kanssa suhteellisen lähellä. Kerrostalo, omistusasunto, ollaan asuttu 57 vuotta samassa taloyhtiössä eri kokoisissa asunnoissa.

Tärkeää on ilmavuus, palveluiden läheisyys, tässä kaikki tarvittava vieressä ja hyvät kulkuyhteydet. Liikuntamahdollisuudet, metsä, että pääsee maisemaa vaihtamaan ja hiihtämään, pyöräilemään ja lenkkeilemään ja muihin harrastuksiin helposti. Tulevaisuudessa pysytään samassa asunnossa, talossa on nyt hissi, joten liikkuminen on helpottunut.

Palvelut ja liikkuminen

Kaupat, apteekki ja kampaaja ihan vieressä kotia, pankkiasiat hoidan netissä. Opiskelijaosteopaatilla kävin jalkakivun takia, sinne voi tulla matalalla kynnyksellä ja auttoi heti. Seniorikeskuksessa käyn digiopastuksessa. Huolestuttava asia, että kaikki palvelut ovat netissä. Käyn läheisessä palvelukeskuksessa uimassa kerran viikossa. Pyöräilen kun ei ole lunta, muuten liikun metrolla tai bussilla. Useimmat palvelut ihan kodin lähellä tai 5 km kantaman sisällä. Omalla autolla kuljetaan viikkokauppaan kun hoidetaan muitakin asioita.

Tärkeät henkilöt

Oma perhe eli mies ja lapset ja heidän perheensä, sisar ja hänen lapset, jotka asuvat kauempana sekä marttasiskot. Entiset työtoverit, joita on nyt 20-30 henkeä. Tunnen hyvin naapurit, meillä on sosiaalinen taloyhtiö ja paljon alkuperäisiä asukkaita, tuttuus on säilynyt. Pihatalkoot luo yhteisöllisyyttä.

Elämän käännekohdat

Elämään mahtuu paljon näitä! Synnyin sodan aikaan, muutettiin lapsena ympäri Pohjois-Suomea ja tultiin pääkaupunkiseudulle, kun olin 10 vuotta. Lapissa olin ulkopuolinen, pääkaupunkiseudulla samoin alkuun. Kävin ammattikoulun, jatkoin opintoja ja lähdin ulkomaille työharjoitteluun ja myöhemmin toiseen maahan töihin. Myöhempiä käännekohtia kihlaus, naimisiinmeno, lasten syntymät. Olen saanut tehdä hyvässä liikkeessä töitä eri tehtävissä ja toiminut uranuurtajana haasteellisissa tehtävissä. Lasten avioliitot ja perheet, näitä muutoksia tapahtuu vieläkin.

Digitaaliset älylaitteet

Olen viime vuosina joutunut opettelemaan digilaitteiden käyttöä. Huonoa on se, että asiallista alkuopetusta ei saa mistään. Ohjekirjaset eivät auta. Kaipaan selkeää ja yksinkertaista perusopetusta. Ensimmäisen puolen vuoden aikana tarvitsisi ilmaisen opastuksen pulmatilanteihin laitteiden kanssa. Yle, tietokone, puhelin… Hyvää näissä on se, että saa nopeasti vastauksen, jos osaa käyttää laitteita, yhteydenpito vaikka WhatsAppilla helppoa, kun on erilaiset ryhmät ja niissä voi tiedottaa asioista. Hoidan sähköpostit ja pankkiasiat omalla kannettavalla, mutta laitteiden ja ohjelmien käyttö on ongelmallista, kun ei ole kunnon opastusta niiden käyttöön. Olen kolme kertaa yrittänyt päästä Windows10-kurssille työväenopistolle, mutta se on aina peruttu, kun ei ole tarpeeksi tulijoita.

Tarvitsisin apua tutuksi tulemiseen uuden tietokoneen tai puhelimen kanssa. Siten, että käydään vain yksi asia kerrallaan, ei kaikkea uutta kerralla, ja näitä olisi säännöllisesti ja kerrataan asioita myös. Ymmärrän asiat, mutta ne eivät jää muistiin, toistoja tarvitaan.

Loppusanat

Vanhuksille pitäisi olla neuvola, jossa voisi kysyä apua pieniin (fyysisiin) vaivoihin, jossa tutut ihmiset/lääkärit. On monia, jotka kaipaisivat tämän kaltaista palvelua. Samoin tarvittaisiin digitukihenkiöpäivystys vanhuksille ja aiheena voisi olla esimerkiksi gmailin käyttöopastus.

Eli terveydelle ja digille palvelut, joista saisi avun heti, ”turvapiste”. Tärkeää olisi olla puhelinnumero, josta saa vastauksen ihmiseltä eikä automaatilta, ja saisi puhua jonkun kanssa saman tien ilman takaisinsoittopalvelua.


Palaa hakutuloksiin